top of page

Huippukatsojia, konkurssi ja dokkarihuumaa


Oikaistaanpa aluksi väärä klassikkoväite: ”Suomalaista televisiota ei katso kukaan, ei ainakaan suoran viikonloppuviihteen ja urheilun lisäksi. Kaikki katsovat nykyään vain Youtubea ja Netflixiä.” Höpsistä. Viime vuonna perinteistä telkkua katsoi päivittäin 66% suomalaisista. 87% väestöstä on tv-ruudun ääressä viikoittain. Perinteistä televisiota katsotaan edelleen yhtä paljon kuin ennen. Esimerkiksi viime vuonna yksi Suomen Huutokauppakeisarin jakso keräsi uusintoineen puolentoistamiljoonan yleisön. Tämän lisäksi sisältöjä katsotaan yhä enemmän digitaalisia kanavia pitkin. Ja monesti samaa sisältöä molemmista.

Otetaan esimerkiksi parin viikon takaa helmikuulta tavallinen keskiviikko, viikko 8. MTV:lle tekemämme Olet Mitä Syöt ja Neloselle tehdyt Poliisit 2020 sekä Arman ja Suomen Rikosmysteerit tavoittivat yhteensä tv-esityksellä ja esittävien kanavien verkkopalveluissa noin 1,4 miljoonaa ihmistä. Ja paljolti vielä sitä hankalaa kohderyhmää, joka ei yleisen harhan mukaan kuluta suomalaisia televisiosisältöjä. Yhdet katsoivat näitä keskiviikkona perinteisin menoin. Toiset tallensivat. Kolmannet menivät CMoreen ja Ruutuun. Viime kuussa alkoi Hollannissa Au pairit -sarjaamme perustuva paikallinen versio. Siellä katselu on runsasta perinteisessä televisiossa. Suomessa Au pairit napsitaan yhtenä suupalana Yle Areenasta heti sen ilmestyttyä. Paljonko digitaalisessa siirtymässä on kyse sisällöstä ja paljonko palvelun suosiosta? Maailmassa ei ole tietääkseni toista maata, jossa yleisradioyhtiön verkkopalvelu on suositumpi kuin Netflix. Kun alusta on kunnossa, katsojat eivät katoa amerikkalaisille kilpailijoille, vaan siirtyvät lineaarista kotimaisen digitaalisen pariin. Emme näe tulevaisuudessa ehkä enää niin paljon yksittäisiä katsojahuippuja kuin ennen, mutta keskuudessamme on sitä vastoin entistä enemmän huippukatsojia. He haluavat enemmän sisältöä, katsovat vanhaa ja kokeilevat uutta. Meidän täytyy pitää kotimainen sisältö koukuttavana ja kiinnostavana.

***

2020-luvulla mediamaailmassa tapahtuu viikoittain kauppoja ja kaatumisia. Viime viikolla joutui konkurssimenettelyyn entinen kumppanimme, KEW Media. Meidän osaltamme tarina meni näin. Aito Median aiempi kumppani Content Media myytiin KEW Medialle vuonna 2017. Kahden kuukauden yhteiselon jälkeen huomasimme, että uusi kulttuuri ei tuntunut meille sopivalta. Lyhyesti - siinä oli liikaa meille vierasta Amerikan meininkiä. Etsimme ja löysimme samana vuonna nykyisen kumppanimme, Lagardère Studiosin Ranskasta. KEW Median lopputaivalta viime kuukausina on ollut raskasta katsoa. Moni hyvä ammattilainen ja työystävä menetti joko rahansa, työpaikkansa tai maineensa. Analyysin syistä jätämme muille. Kiinnostuneet löytävät niitä esimerkiksi TBI:sta ja Deadlinesta.

***

Loppukevennyksenä kristallipallo ja vedonlyönti. Tällä hetkellä eletään viihteen ja fiktion kultakautta. Teemme niitä innolla. Näiden rinnalle tulee nyt dokkaribuumi! Kahdessa vuodessa se on täällä. Juteltuamme sekä eurooppalaisten että amerikkalaisten tuottajakollegoiden kanssa, kuva on kirkas. Teossa on nyt henkilökuvia, (rikos)mysteereitä ja ajan ilmiöiden purkamista. Netflix teki niistä vetovoimaisia. Nyt ne toimivat sekä perinteisessä että digitaalisessa katselussa. Huippukatsojat haluavat näitä lähitulevaisuudessa paljon. Tästä olen valmis lyömään vetoa. Panoksena vapaasti valittava juoma Uros Livessä vuonna 2022. Anyone?

Ilkka Hynninen

Perustaja | Toimitusjohtaja

News / Ajankohtaista

bottom of page